За нас

  Фирма Алба Групс ЕООД е специализирана в производството на етерични масла, Българско розово масло, флорални води и натурална козметика. Тя е създадена през 2009 г., като продължава и разширява семейния бизнес, който стартира още през 1991 г. През 2012 г. фирмата реализира проекта на новата си дестилерия за производство на розово масло. Алба Групс има още две дестилерии, в които се произвеждат други етерични масла /масла от лайка, бор, лавандула, маточина, хвойна/.

  Компанията затваря цикъла и през 2012 г. стартира производството на био и натурална козметика, продукти за арома терапия и СПА, както и хранителни добавки в чиито състав неизменна част са натуралните ни пчелни продукти, етерични масла и на първо място нашето розово масло.
В България се отглеждат два вида маслодайна роза: Роза Алба и Роза Дамасцена. В миналото розата е отглеждана в град Дамаск, Сирия от където идва и името ѝ - Дамасцена. През 13 век розата е пренесена в Турция, после в България и през 17 век е пренесена във Франция. Умерено континенталния климат, песъчливата почва и планинската вода са трита основни фактора заради, които роза Дамасцена намира най благоприятни условия за отглеждане точно тук в подножието на Стара планина, в Розовата долина, където се намират и розовите полета на фирмата.

  Розовия храст достига до 2 м. височина, а кореновата му система стига до 5 м. дълбочина. Добре отглеждана, маслодайната роза живее около 25 години. Маслодайната роза цъфти веднъж в годината за период от 25 до 30 дни, като събирането стартира около средата на месец Май. Розовия цвят се събира изцяло ръчно от сръчни розоберачи. Брането започва сутрин рано от пет до единадесет часа след което събраният цвят се извозва до нашата дестилерия, където започва преработката му. Така събрани розите трябва да се преработят до 12 часа, за да се запази качеството на розовото масло.

  Технологията, чрез която извличаме розовото масло се нарича-водно парна дестилация. В най-голямата ни дестилерията има 12 казана от неръждаема стомана облечени с дърво за по добра топло изолация. Всеки от казаните събира около 500 кг. свеж розов цвят и се допълва с гореща вода. Казана се затваря, пуска се пара и след десетата минута сместа завира и стартира дестилационния процес. Процеса трае около два часа и половина, резултата е розова вода с голяма концентрация на розово масло. Този концентрат се събира във флорентинския съд от който при контролирана температура от 25 градуса розовото масло се отделя от розовата вода и се извлича в съдовете за съхранение.

  Розовото масло, както и другите етерични масла и флорални води, които произвежда Алба Групс ЕООД се използват в сферата на козметиката, парфюмерията, фармацията и др. Фирмата стартира производството на натурална козметика и био козметика, като вкарва етеричните си масла и флорални води в състава на крайни продукти, които са с високо качество и гарантират на потребителите ароматна наслада, удоволствие от употребата и положителен козметичен ефект.

 

Форма за обратна връзка

изработено в Казанлък